Omschrijving
Naast wandelaars en lopers zien we almaar meer mensen die ook gaan fietsen. Het aantal overbelastingsletsels in deze sporttak is dan ook niet te onderschatten. Tot op heden is dit binnen de podologie een vrij onbekend domein.
Om blessures tijdens het fietsen te vermijden en prestaties van renners te verbeteren is een bikefit de ideale tool. Door middel van bikefit kunnen we op een correcte manier de biomechanica van de fietsbeweging analyseren en verbeteren. Als podoloog willen we vervolgens kunnen overgaan tot een functionele zool doch is dit onmogelijk zonder de patiënt op de fiets te zien.
Beschik je over de skills van een bikefit podoloog, dan kan een grote groep fietsliefhebbers aangesproken worden. Naast de klassieke race- of koersfietsen zijn (elektrische) stadsfietsen en off road fietsen enorm populair. Afhankelijk van het type fiets en klacht kan je het klinisch en biomechanisch onderzoek hierop afstemmen. Door het integreren van fietsbiomechanica in de praktijk kan je je patiëntendoelgroep uitbreiden en jezelf onderscheiden van andere podologen.
De Optimal Control Bikefit Academy schoolt je om tot volwaardig bikefit podoloog. Via een opleidingstraject bestaande uit 3 levels zal, aan de hand van theorie- en praktijksessies, haarfijn uitgelegd worden hoe de fietsbiomechanica kan worden bekeken vanuit podologische contex
Sessie 1: Wat is bikefit/ fietsbiomechanica?
Tijdens deze sessie wordt de algemene anatomie van de fiets uitgelegd alsook hoe een fietsbeweging eruit ziet ter hoogte van de verschillende gewrichten. Er wordt tevens dieper ingegaan op welke spieren actief de trapbeweging beïnvloeden (+ case study)
Sessie 2: Introductie van bikefit binnen de podologiepraktijk (hands-on opleiding)
Welke materialen heb je nodig om tot een volwaardige fietsanalyse te komen? Wat is het nut van een zadeldruksysteem? Bij deze sessie wordt tevens dieper ingegaan op de structuur van een bikefit (prefit – fit – postfit)
Sessie 3 : scantechniek en functionele zooltherapie – fietsschoen (hands-on opleiding)
De essentie van deze opleiding is dat we als podoloog willen weten hoe we bij fietsers tot een passend zoolconcept kunnen komen. Hierbij dient aandacht gegeven te worden aan scantechniek, type zolen, leestkeuze, type fietsschoen en schoenplaatjes.